Czy masz ukończone 18 lat?

W związku z lokalnym charakterem naszego browaru, procesu produkcji został dopasowany do sezonowości Mazur. Zostały wybrane trzy główne style piw oraz jedno ciemne, w którego skład wchodzą trzy różne smaki produkowane naprzemiennie. Dodatkowo piwo pszeniczne będzie produkowane w sezonie wiosennym i jesiennym - w wersja amerykańskiej, a w sezonie letnim - w delikatnej wersji weizena.

Po pełnym uruchomieniu naszej witryny internetowej - przedstawimy więcej informacji.

Piwa ciemne


Spośród ciemnych piw - sezonowo na przemian będą warzone trzy style, dostępne będzie jedno z nich

Ciemne Ale („ejl”)

  • znane w Szkocji, nieznaczna goryczka
  • delikatne, lekkie, bardzo pijalne lecz treściwe piwo górnej fermentacji
  • dominująca słodowość z karmelowym posmakiem i wytrawnym finiszem

Stout

  • styl rozpowszechniony w Irlandii o wielu odmianach, najbardziej kojarzony z marką Guinness
  • propozycja delikatnej wersji autorskiej z dodatkiem płatków owsianych nadających treściwości i kremistości
  • słodowe, lekko goryczkowe, łagodne w smaku, posmaki kawowo-czekoladowe (wynikające z palonych słodów i ziaren)

Dubbel

  • autorska wersja klasztornego piwa belgijskiego
  • dość mocne, ale delikatne w spożyciu, niewyczuwalna moc
  • niezwykle złożony bukiet smakowo-zapachowy,
  • połączenie słodowości, aromatu ciemnych, suszonych owoców, przypraw oraz delikatnych nut najszlachetniejszych alkoholi

Pale Ale


Pale Ale („pejl ejl”)

Słowo „Ale” oznacza piwo górnej fermentacji (dawniej, gdy nie znano jeszcze dolnej fermentacji oznaczało po prostu pi ), „Pale” oznacza natomiast „jasne”. Obecnie spolszczając nazwę „piwo jasne górnej fermentacji” jest to styl piwny często goszczący na stołach polskich browarów restauracyjnych i cieszący się dużym zainteresowaniem, chociaż wywodzi się z tradycji Wysp Brytyjskich.

  • bardzo pijalne, zrównoważona słodowość ze średnią goryczką
  • wyczuwalne przyjemne dla podniebienia posmaki i aromaty owocowe wynikające z procesu górnej fermentacji i specjalnych szczepów drożdży
  • umiarkowany poziom nasycenia
  • w początkowym etapie serwowania o bardzo bogatej gamie aromatów, zmętnione, z niewielkim osadem, w kolejnym etapie serwowania po dłuższym leżakowaniu, bardziej klarowne – ułożone, delikatniejsze aromaty, lekka wytrawność
  • piwo niepasteryzowane, żywe, bez procesów filtrowania i utrwalania
  • nalewane z kranów bezpośrednio z tankfermentorów (temperatura 8 – 9°C )
  • możliwa do nabycia wersja butelkowana
  • na specjalne okazje będzie podawane z beczek z ręczną pompką, nisko nasycone CO2 i o wyższej temperaturze

Parametry naszego piwa

  • Ekstrakt początkowy: 11-12,5°Blg (zawartość procentowa cukru w brzeczce przed fermentacją), ekstrakt końcowy: 2,5-3,4°Blg (zawartość procentowa cukru w piwie po fermentacji)
  • Zawartość alkoholu: 4,2-5,5% obj., Goryczka: 30-40 IBU (średnia)

Pilsner


Jasne piwo dolnej fermentacji należące do grupy lagerów (najpopularniejszych obecnie piw na świecie). Dzięki dłuższemu (niż w przypadku „Ale”) leżakowaniu (lagerowaniu) osiąga czysty profil z wyczuwalnym smakiem jasnego słodu i aromatycznego chmielu. Po raz pierwszy uwarzony w 1842 roku w Pilznie na bardzo miękkiej wodzie z najjaśniejszej odmiany słodu jęczmiennego z dodatkiem żateckiego chmielu

Pilsner w Strandzie

  • w zależności od użytych szczepów drożdży piwa będą na przemian warzone w wersjach – bardziej słodowe (w sezonie wiosennym i wczesno jesiennym) oraz wytrawniejsze, doskonale gaszące pragnienie (w sezonie letnim)
  • średni poziom goryczki, piana od obfitej, drobnopęcherzykowej do średnioobfitej
  • w przypadku serwowania tuż po minimalnym, dopuszczlnym okresie leżakowania zmętnione, z osadem o bogatszym aromacie ziemisto-ziołowym
  • po dłuższym leżakowaniu, klarowne o czystym profilu
  • piwo niepasteryzowane, żywe, bez procesów filtrowania i utrwalania
  • nalewane z kranów bezpośrednio z tankofermentorów (temperatura 7 – 8°C )
  • na życzenie gości możliwe nalewanie w znanych dla pilsa sposobach: bez piany, ze standardową pianą, pół/pół, w szczególnych przypadkach – sama piana

Parametry naszego piwa

  • Ekstrakt początkowy: 11-13°Blg (zawartość procentowa cukru w brzeczce przed fermentacją), ekstrakt końcowy: 2,5-4,5°Blg (zawartość procentowa cukru w piwie po fermentacji)
  • Zawartość alkoholu: 4,2-5,8% obj. Goryczka: 30-45 IBU (średnia)

Pszeniczne


Jak wynika z nazwy piwo powstaje ze sporej ilości słodu pszenicznego, a zwiększona ilość białka występująca w pszenicy powoduje w różnych stopniach zmętnienie, wzbogaca pienistość, nadaje gładkości i kremistości, występuje w wersjach jasnych i ciemnych 

Piwo pszeniczne w browarze Stranda

w sezonie wiosennym i jesiennym - wersja amerykańska

  • piwo chmielone na gorąco i na zimno amerykańskimi odmianami chmielu
  • smaczne, orzeźwiające, o cytrusowych, bogatych aromatach
  • brak zapachu i posmaku goździków, bananów
  • dość mocno nasycone, umiarkowana goryczka
  • piwo naturalnie zmętnione z tendencją do klarowania się po dłuższym leżakowaniu

w sezonie letnim - delikatna wersja weizena

  • piwo naturalnie zmętnione
  • wyczuwalne nuty goździkowe i bananowe, lekka kwaskowość, bardzo delikatna goryczka
  • obfita piana i spore nasycenie
  • piwo niepasteryzowane, żywe, bez procesów filtrowania i utrwalania
  • nalewane z kranów bezpośrednio z tankfermentorów (temperatura 7 – 9°C )
  • możliwa do nabycia wersja butelkowana

Parametry naszego piwa

  • Ekstrakt początkowy: 11-12,9°Blg (zawartość procentowa cukru w brzeczce przed fermentacją), ekstrakt końcowy: 2,6-3,6°Blg (zawartość procentowa cukru w piwie po fermentacji)
  • Zawartość alkoholu: 4,5-5,5% obj.