W związku z lokalnym charakterem naszego browaru, procesu produkcji został dopasowany do sezonowości Mazur. Zostały wybrane trzy główne style piw oraz jedno ciemne, w którego skład wchodzą trzy różne smaki produkowane naprzemiennie. Dodatkowo piwo pszeniczne będzie produkowane w sezonie wiosennym i jesiennym - w wersja amerykańskiej, a w sezonie letnim - w delikatnej wersji weizena.
Po pełnym uruchomieniu naszej witryny internetowej - przedstawimy więcej informacji.
Spośród ciemnych piw - sezonowo na przemian będą warzone trzy style, dostępne będzie jedno z nich
Słowo „Ale” oznacza piwo górnej fermentacji (dawniej, gdy nie znano jeszcze dolnej fermentacji oznaczało po prostu pi ), „Pale” oznacza natomiast „jasne”. Obecnie spolszczając nazwę „piwo jasne górnej fermentacji” jest to styl piwny często goszczący na stołach polskich browarów restauracyjnych i cieszący się dużym zainteresowaniem, chociaż wywodzi się z tradycji Wysp Brytyjskich.
Jasne piwo dolnej fermentacji należące do grupy lagerów (najpopularniejszych obecnie piw na świecie). Dzięki dłuższemu (niż w przypadku „Ale”) leżakowaniu (lagerowaniu) osiąga czysty profil z wyczuwalnym smakiem jasnego słodu i aromatycznego chmielu. Po raz pierwszy uwarzony w 1842 roku w Pilznie na bardzo miękkiej wodzie z najjaśniejszej odmiany słodu jęczmiennego z dodatkiem żateckiego chmielu
Jak wynika z nazwy piwo powstaje ze sporej ilości słodu pszenicznego, a zwiększona ilość białka występująca w pszenicy powoduje w różnych stopniach zmętnienie, wzbogaca pienistość, nadaje gładkości i kremistości, występuje w wersjach jasnych i ciemnych
w sezonie wiosennym i jesiennym - wersja amerykańska
w sezonie letnim - delikatna wersja weizena